1147 Budapest, Miskolci út 99.|E-mail: info@orwak.hu f
Telefon: +36 (1) 363 88 88
Mutasd a menüt

A 7 leggyakoribb hiba, amit hulladékkezelésben el lehet követni

 

 

1. Nem tudnak róla, hogy van megoldás

A hulladékkezelési költségek csökkentésére és a hulladékból származó bevételszerzésre is van lehetőség. Hiba még az is, ha nem nyitottak a téma felé, és elzárkóznak annak megismerésétől.

 

2. Nyugodtak, mert már van valamilyen szerződésük

Talán azt hiszik, a jelenlegi rendszer évekkel ezelőtti kialakítása megfelelő. Szerződést kötöttek egy szolgáltatóval, aki így vagy úgy, de megoldja helyettük a hulladékkezelést.

Elárulunk egy titkot. A szolgáltatóknak nem érdeke a korszerű hulladékgazdálkodás bevezetése az ügyfeleknél. Azért, mert a kevesebb hulladékért kevesebb kezelési díjat számíthat fel, az elavult géppark cseréje és az ügyfél kényelmét szolgáló korszerű berendezések biztosítása extra kiadásokkal jár. A szolgáltatónak ez nem éri meg.

A hulladék viszont az Ön cégéé, ahogy a költségek és a bevételek is. Ha Ön választja ki, milyen hulladékkezeléshez szükséges eszközöket használ, a saját érdekeit tartja szem előtt, nem pedig a szolgáltatóét.

 

3. Ingyen odaadják az újrahasznosítható hulladékot “valakinek”

De kinek? Kisebb cégeknél (például éttermeknél, boltoknál) ez általában magánszemély, nagyobb vállalatoknál egy begyűjtő cég, a legnagyobbaknál pedig hulladékkezelést végző szolgáltató.

A hulladékot évente több százezer, de akár milliós összegben lehet “összebálázni”. Ehelyett inkább ingyen odaadják másnak, mondván le van a gond vele, csak szabaduljunk meg tőle gyorsan.

 

4. Nem gyűjtik szelektíven a hulladékot

Drága hiba, meg kell hagyni. Ha az újrahasznosítható anyagok a kommunális hulladékba kerülnek, az duplán költséges, hisezn nem csak pénzt nem kap érte a cég, de a szállítási díj is nő, plusz a környezetet is károsítják vele. Ezért:

  • a hulladék elszállításával nő a kukák, konténerek ürítés száma,
  • a kukásautó szennyezi a levegőt,
  • több hulladék kerül az égetőbe,
  • újrahasznosítás hiányában több fát vágnak ki,
  • és több műanyagot gyártanak.

 

ORWAK_papírtömörítő

 

 

5. Munkaerő-hiányra panaszkodnak

Számos cég azért nem nyitott a korszerű hulladékkezelésre, mert nincs külön alkalmazott, aki a berendezéseket kezelné.

Persze hogy nincs, hisz most is azzal foglalkoznak, hogyan hajtogatják, gyűrik, tapossák és szabdalják a csomagolóanyagokat.

Ez rengeteg munka, ami azonnal megszűnne, ha a hulladékokat bálázógép tömörítené. Sőt, megszűnne a rendetlenség, felszabadulna több értékes terület, és még az alkalmazottaknak sem kéne a szeméttel foglalkoznia.

A berendezések használata hely-, idő- és energiatakarékos, plusz biztonságos is.

 

 

6. Tömörítős konténert használnak

Nem rossz, de a legdrágább megoldás. És van ennél jobb. A konténer használata több szempontból is macerás, egyrészt nagyon költséges, másrészt az ügyfél függ a szolgáltatótól, és még azt sem lehet ellenőrizni, pontosan mennyi hulladékot gyűjtöttek össze.

Utóbbi például pénzkiesés lehet. Ha a hulladékot nem mérik rendszeresen (az anyag fajtájától függően), nem ellenőrzik az elszámolást, súlyos összegek szivárognak el a cég kasszájából.

 

ORWAK_happy_bála

 

7. Finanszírozóra vagy pályázatra várnak

Egyes cégek nem tudnak, nem akarnak beruházni eszközökbe, vagy kedvező pályázati lehetőségekre várnak. Ez idő alatt viszont rengeteg pénzt költenek el feleslegesen, ahelyett, hogy bevételt termelnének belőle.

 

Ha a fenti 7 hibából legalább 2 miatt magára ismert, vagy csak szeretné hatékonyabbá tenni cége hulladékkezelését, mi segítünk.

Kérjen személyes konzultációt, amely díj- és kötelezettségmentes. Szakértő kollégáink megnézik a hulladékokat, a keletkezési helyeket, a mennyiségeket, fajtákat és a tárolás módját is. Felmérik az egész folyamatot, majd javaslatot tesznek.

 

Ezek azonnal átültethetők a gyakorlatba, és rövid időn belül eredményesen alkalmazhatók.

 

Tudni szeretném, mi a legjobb megoldás számunkra!